Varivo od povrća i prosa

Varivo od povrća i prosa

Ima tih nekoliko dana kada je zadržavanje u kuhinji minimalno, jer druge obaveze imaju prioritet. Onda na red stupaju brza i zdrava variva s povrćem uz dodatak neke od žitarica. Proso je žitarica koju se slobodno može nazvati superhranom – kako zbog vitamina i minerala, tako i zbog toga što od nje možete spremati slatka i slana jela. Lako je probavljiva žitarica, ne sadrži gluten, te je idealna u prehrani trudnica, dojilja i beba od najranijeg uzrasta. Od prosa možete spremati ukusna variva, tople i hladne salate, kolače, kruh i peciva. Ako još niste, svakako isprobajte ovu zdravu i iznimno hranjivu žitaricu!

SASTOJCI:

  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 1 manji luk
  • komadić celera
  • komadić kolorabe
  • 1 šalica prosa
  • povrtni temeljac ili voda (cca 700 ml)
  • sol, papar, češnjak u prahu, đumbir u prahu

POSTUPAK:

  1. Na malo ulja pirjati sitno nasjeckani luk.
  2. Dodati sitno sjeckano povrće i kratko pirjati. Podliti povrtnim temeljcem ili vodom.
  3. Proso dobro oprati pod vodom, te dodati povrću.
  4. Tijekom kuhanja po potrebi podlijevati vodom
  5. Varivu dodati začine te kuhati dok proso ne omekša nekih 20-tak minuta.

NAPOMENA:

Varivo je gušće jer se proso tijekom kuhanja dosta napuhne. Ako Vam se čini pregustim, dodajte još vode. Varivu možete dodati kukuruz, savršeno će se uklopiti okusi. Po želji gotovom varivu dodajte sitno sjeckano lišće peršina.