Ovo varivo je pravo zimsko varivo da me ugrije u ove hladne sive dane. Najbolje kod njega je da skuham puni lonac i mirna sam 2 dana. Koristila sam smeđu leću koja je tvrđa i bolji je izbor za variva, dok je ječam poznatiji još kao ričet, vrlo lako probavljiva žitarica koja obiluje vlaknima. Skuhajte i Vi svoju dozu finog domaćeg variva i ugrijte se!
SASTOJCI:
1 veći luk
2 mrkve
1 korijen peršina + lišće
500g teleće plećke
komadić celera
2 dcl ječma
2 dcl smeđe leće
1 l vode
sol, papar, vegeta, češnjak u prahu, muškatni oraščić, kurkuma
POSTUPAK:
Meso narezati na kockice, a povrće oguliti, oprati i narezati na sitno.
Na malo ulja staviti dinstati luk narezan na sitno.
Kad luk omekša dodati kockice mesa, začiniti i dinstati. Po potrebi podliti vodom.
Nakon pola sata kuhanja dodati narezanu mrkvu, celer i peršin na sitno. Sve zajedno dobro promiješati i i podliti vodom.
Leću i ječam dobro isprati i dodati mesu i povrću. Podliti vodom i kuhati još sve zajedno 30 minuta.
Tijekom kuhanja promiješati, po potrebi podliti vodom i začiniti još po želji.