VARIVO OD LEĆE, TELETINE I JEČMA

VARIVO OD LEĆE, TELETINE I JEČMA

Ovo varivo je pravo zimsko varivo da me ugrije u ove hladne sive dane. Najbolje kod njega je da skuham puni lonac i mirna sam 2 dana. Koristila sam smeđu leću koja je tvrđa i bolji je izbor za variva, dok je ječam poznatiji još kao ričet, vrlo lako probavljiva žitarica koja obiluje vlaknima. Skuhajte i Vi svoju dozu finog domaćeg variva i ugrijte se!

SASTOJCI:

  • 1 veći luk
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina + lišće
  • 500g teleće plećke
  • komadić celera
  • 2 dcl ječma
  • 2 dcl smeđe leće
  • 1 l vode
  • sol, papar, vegeta, češnjak u prahu, muškatni oraščić, kurkuma

POSTUPAK:

  1. Meso narezati na kockice, a povrće oguliti, oprati i narezati na sitno.
  2. Na malo ulja staviti  dinstati luk narezan na sitno.
  3. Kad luk omekša dodati kockice mesa, začiniti  i dinstati. Po potrebi podliti vodom.
  4. Nakon pola sata kuhanja dodati narezanu mrkvu, celer i peršin na sitno. Sve zajedno dobro promiješati i i podliti vodom.
  5. Leću i ječam dobro isprati i dodati mesu i povrću. Podliti vodom i  kuhati još sve zajedno 30 minuta.
  6. Tijekom kuhanja promiješati, po potrebi podliti vodom i začiniti još po želji.