Heljda je jedna od mojih najdražih žitarica. Izuzetno je zdrava jer ne sadrži gluten, snižava krvni tlak te djeluje na organizam antioksidativno. Bogata je vitaminima B skupine te sadrži zavidnu količinu vlakana. Heljdu možete spremati kao prilog, varivo ili slatku kašu s voćem. Od nje se također radi brašno pa možete spremiti i domaći kruh. Danas vam donosim jedno brzo varivo od heljde i povrća, idealno za pripremu tijekom cijele godine.
SASTOJCI:
2 mrkve
1 manji luk
2 krumpira
1 šalica heljde
sol, papar, češnjak u prahu, kurkuma, lovorov list
POSTUPAK:
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati mrkvu i krumpir narezane na kockice, kratko sve zajedno prodinstati i zaliti vodom da pokrije povrće.
Kad zavrije dodati začine te šalicu heljde, zaliti vodom i kuhati sve zajedno 20 minuta uz miješanje.
Tijekom kuhanja će se heljda napuhnuti, tako da količinu vode prilagodite ukusu. Osobno volim malo gušće varivo.