Varivo od heljde

Varivo od heljde

Heljda je jedna od mojih najdražih žitarica. Izuzetno je zdrava jer ne sadrži gluten, snižava krvni tlak te djeluje na organizam antioksidativno. Bogata je vitaminima B skupine te sadrži zavidnu količinu vlakana. Heljdu možete spremati kao prilog, varivo ili slatku kašu s voćem. Od nje se također radi brašno pa možete spremiti i domaći kruh. Danas vam donosim jedno brzo varivo od heljde i povrća, idealno za pripremu tijekom cijele godine.

SASTOJCI:

  • 2 mrkve
  • 1 manji luk
  • 2 krumpira
  • 1 šalica heljde
  • sol, papar, češnjak u prahu, kurkuma, lovorov list

POSTUPAK:

  1. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati mrkvu i krumpir narezane na kockice, kratko sve zajedno prodinstati i zaliti vodom da pokrije povrće.
  2. Kad zavrije dodati začine  te šalicu heljde, zaliti vodom i kuhati sve zajedno 20 minuta uz miješanje. 
  3. Tijekom kuhanja će se heljda napuhnuti, tako da količinu vode prilagodite ukusu. Osobno volim malo gušće varivo.