Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica koji datira još iz vremena Turaka. Soparnik je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve i mladog luka, između dva sloja najfinijg i najjednostavnijeg tijesta. Posebnu čar daje mu premaz maslinovog ulja s protisnutim češnjakom. U nastavku Vam donosim recept za malo zdraviju verziju ovog savršenog jela.
SASTOJCI:
Tijesto:
250g pirovog integralnog brašna
100g polubijelog brašna
2,5 dcl tople vode
2 žličice soli
Nadjev:
300g blitve
1 mladi luk
0,25 dcl maslinovg ulja
sol
Premaz:
maslinovo ulje, sol, protisnuti režanj češnjaka
POSTUPAK:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto za soparnik.
Podijelite tijesto na 2 dijela i ostavite ga pokritog krpom dok pripremate nadjev.
Na nadjev operite blitvu te je dobro osušite papirnatim ručnikom.
Ja uzmem svaku blitvu te je s obje strane dobro prebrišem kako nebi ostala mokra.
Narežite blitvu na trakice i nasjeckajte mladi luk .
U posudi pomiješajte blitvu, mladi luk, maslinovo ulje i sol.
Razvaljajte tanko prvi dio tijesta, najbolje odmah na papiru za pečenje radi lakšeg prenošenja u tepsiju.
Tijesto prebacite u tepsiju. Na prvi dio tijesta stavite nadjev od blitve, ali više po sredini kako bi rubovi ostali prazni.
Na nadjev stavite drugi dio tijesta, približno velik kao i prvi dio.
Kada ste preklopili tijesto, uvrnite krajeve tijesta prema van, pazeći kako vam nadjev nebi iscurio.
Izbodite gornju koru vilicom na nekoliko mjesta.
Stavite peći soparnik u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
Pazite da ga ne prepećete kako nebi bio žilav i tvrd.
Vruć soparnik premažite mješavinom malo ulja, protisnutog češnjaka i soli. Pokrijte ga krpom kako bi omekšao.