SOPARNIK

SOPARNIK

Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica koji datira još iz vremena Turaka. Soparnik je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve i mladog luka, između dva sloja najfinijg i najjednostavnijeg tijesta. Posebnu čar daje mu premaz maslinovog ulja s protisnutim češnjakom. U nastavku Vam donosim recept za malo zdraviju verziju ovog savršenog jela.

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 250g pirovog integralnog brašna
  • 100g polubijelog brašna
  • 2,5 dcl tople vode
  • 2 žličice soli

Nadjev:

  • 300g blitve
  • 1 mladi luk
  • 0,25 dcl maslinovg ulja
  • sol

Premaz:

  • maslinovo ulje, sol, protisnuti režanj češnjaka

POSTUPAK:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite  tijesto za soparnik.
  2. Podijelite tijesto na 2 dijela i ostavite ga pokritog krpom dok pripremate nadjev.
  3. Na nadjev operite blitvu te je dobro osušite papirnatim ručnikom. 
  4. Ja uzmem svaku blitvu te je s obje strane dobro prebrišem kako nebi ostala mokra.
  5. Narežite blitvu na trakice i nasjeckajte mladi luk .
  6. U posudi pomiješajte blitvu, mladi luk, maslinovo ulje i sol.
  7. Razvaljajte tanko prvi dio tijesta, najbolje odmah na papiru za pečenje radi lakšeg prenošenja u tepsiju.
  8. Tijesto prebacite u tepsiju. Na prvi dio tijesta stavite nadjev od blitve, ali više po sredini kako bi rubovi ostali prazni.
  9. Na nadjev stavite drugi dio tijesta, približno velik kao i prvi dio.
  10. Kada ste preklopili tijesto, uvrnite krajeve tijesta prema van, pazeći kako vam nadjev nebi iscurio.
  11. Izbodite gornju koru vilicom na nekoliko mjesta.
  12. Stavite peći soparnik u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
  13. Pazite da ga ne prepećete kako nebi bio žilav i tvrd.
  14. Vruć soparnik premažite mješavinom malo ulja, protisnutog češnjaka i soli. Pokrijte ga krpom kako bi omekšao.