SIPANA PITA S JABUKAMA

SIPANA PITA S JABUKAMA

 Sipana pita od jabuka dobro je znani kolač svima. To je kolač naših baka i mama. Vrlo jednostavno se priprema, potrebni su osnovni sastojci za pripremu, a još brže je gotova. Odličan je izbor deserta za sve one koji ne smiju ili ne jedu jaja, jer od grisa, brašna i šećera uz dodatak jabuka i cimeta dobit ćete izvrstan kolač. Danas Vam donosim recept za sipanu pitu na malo drugačiji zdraviji način.

SASTOJCI:

Suhi dio

  • 2 čaše pirovog glatkog brašna
  • 2 čaše pirovog griza
  • 1/2 čaše smeđeg šećera
  • 1 prašak za pecivo

Voćni dio

  • 1,5 kg jabuka
  • 2 žlice vanilije
  • cimet
  • 3/4 ulja
  • 3-4 žlice meda

POSTUPAK:

  1. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte griz i šećer.
  2. Jabuke ogulite i naribajte, dodajte njim cimet, vaniliju, med i ulje i sve dobro izmiješajte.
  3. Suhu smjesu raspodijelite na 3 dijela, a voćnu na 2 dijela.
  4. Tepsiju za pečenje obložite papirom za pečenje.
  5. U tepsiju prvo stavite suhu smjesu, poravnajte ju da bude svugdje jednaka, pa stavite pola smjese jabuka, pa opet suhu smjesu, pa opet jabuke i na kraju posipajte ostatak suhe smjese.
  6. Ako vam je ostalo soka od jabuka polijte odozgo po kolaču.
  7. Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.