Jeste li za jedan malo drugačiji desert bez jaja, mlijeka i glutena čiju osnovu čini rogač? Rogač je izvrsna zamjena u kolačima koji sadrže kakao, pomaže u jačanju imuniteta, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit. Bogat je vitaminima B skupine te sadrži željezo, mangan, fosfor, selen i magnezij. Rogač se izvrsno slaže s jabukama, smokvama, orasima i bademima.
Danas sam rogač odlučila upotrijebiti u kombinaciji s prosom kako bi dobila ove divne pločice s rogačem. Proso je žitarica bogata vlaknima koja ne sadrži gluten, a može se pripremati na slani i slatki način. Pločice sam odlučila obogatiti domaćim voćnim preljevom, a vi ih možete po želji obogatiti čokoladnom glazurom.
Ukoliko isprobate bilo koji recept s bloga, slobodno mi pošaljete fotku jela i svoj osvrt. Bit će mi drago čuti Vaše mišljenje.
Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Promijeni to! Zaprati me na instagramu pod nazivom zelenitanjur i prvi/a saznaj nove zdrave recepte.
SASTOJCI:
200g mljevenog rogača
70g kokosovog šećera
100ml kokosovog ulja (otopljenog i ohlađenog)
200g prosa ili prosenog brašna
250ml biljnog mlijeka po izboru
2 žlice tekuće vanilije
1 žličica praška za pecivo
za preljev: voće po želji ili čokoladna glazura
POSTUPAK:
Proso sameljite grubo u brašno. Ja sam ostavila dio prosa u komadićima jer volim kad ga osjetim. Umjesto prosa možete koristiti i proseno brašno, ali meni je verzija s čistim prosom puno bolja.
Posebno pomiješajte suhe, a posebno mokre sastojke.
Povežite zajedno mokre i suhe sastojke u jednu smjesu.
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u kalup.
Pecite pločice na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohlađenu smjesu prelijte po želji voćnim preljevom ili čokoladnom glazurom.