ROGAČ PLOČICE

ROGAČ PLOČICE

Jeste li za jedan malo drugačiji desert bez jaja, mlijeka i glutena čiju osnovu čini rogač? Rogač je izvrsna zamjena u kolačima koji sadrže kakao, pomaže u jačanju imuniteta, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit. Bogat je vitaminima B skupine te sadrži željezo, mangan, fosfor, selen i magnezij. Rogač se izvrsno slaže s jabukama, smokvama, orasima i bademima. 

Danas sam rogač odlučila upotrijebiti u kombinaciji s prosom kako bi dobila ove divne pločice s rogačem. Proso je žitarica bogata vlaknima koja ne sadrži gluten, a može se pripremati na slani i slatki način. Pločice sam odlučila obogatiti domaćim voćnim preljevom, a vi ih možete po želji obogatiti čokoladnom glazurom.

 

Ukoliko isprobate bilo koji recept s bloga, slobodno mi pošaljete fotku jela i svoj osvrt. Bit će mi drago čuti Vaše mišljenje. 

Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Promijeni to! Zaprati me na instagramu pod nazivom zelenitanjur i prvi/a saznaj nove zdrave recepte.

SASTOJCI:

  • 200g mljevenog rogača
  • 70g kokosovog šećera
  • 100ml kokosovog ulja (otopljenog i ohlađenog)
  • 200g prosa ili prosenog brašna
  • 250ml biljnog mlijeka po izboru
  • 2 žlice tekuće vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
  • za preljev: voće po želji ili čokoladna glazura

 

POSTUPAK:

  1. Proso sameljite grubo u brašno. Ja sam ostavila dio prosa u komadićima jer volim kad ga osjetim. Umjesto prosa možete koristiti i proseno brašno, ali meni je verzija s čistim prosom puno bolja.
  2. Posebno pomiješajte suhe, a posebno mokre sastojke.
  3. Povežite zajedno mokre i suhe sastojke u jednu smjesu.
  4. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u kalup.
  5. Pecite pločice na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
  6. Ohlađenu smjesu prelijte po želji voćnim preljevom ili čokoladnom glazurom.