Krenula je sezona šparoga. Šparoge ili voliš ili ne. Nema između. Šparoge su izrazito zdravo povrće za rad jetre, bubrega i pluća. Sadrže kalcij, magnezij, fosfor i mangan, te obiluju vitamina A i K. Jedva sam dočekala sezonu šparoga. Iako ih najčešće pripremam kao omlet, ubacujem u juhu ili ih popržim kratko na tavici kao prilog mesu, danas sam se odlučila za Quiche. O njemu ne treba puno govoriti. Fino prhko tijesto i još bolji nadjev za rezultat daje finu slanu pitu.
SASTOJCI:
Tijesto:
100g zobenog brašna
150g pirovog glatkog brašna
100g kokosovog ulja (otopljenog i ohlađenog)
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
1 žličica soli
Nadjev:
10-tak šparoga
1/2 brokule ili 1 manja brokula
3 jaja
20g pancete narezane na kockice
1 kiselo vrhnje
sol, papar
POSTUPAK:
Od sastojaka za tijesto, zamijesite tijesto.
Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite neka odmara u hladnjaku pola sata.
Za nadjev prokuhajte kratko komadiće brokule i šparoge. Ocijedite ih i narežite na sitno.
Pancetu narežite na kockice.
Istucite jaja, dodajte njim sol i papar, kiselo vrhnje, pancetu, šparoge i brokulu. Sve dobro promiješajte.
Tijesto za pitu razvaljajte i stavite u kalup za pitu koju ste prethodno premazali s malo maslaca.
Probodite tijesto na nekoliko mjesta kako se ne bi diglo tokom pečenja.
Stavite peći prvo samo tijesto nekih 10-tak minuta u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Na polu pečeno tijesto stavite pripremljeni nadjev i pecite zajedno sve još nekih 25 minuta.