QUICHE SA ŠPAROGAMA I BROKULOM

QUICHE SA ŠPAROGAMA I BROKULOM

Krenula je sezona šparoga. Šparoge ili voliš ili ne. Nema između. Šparoge su izrazito zdravo povrće za rad jetre, bubrega i pluća. Sadrže kalcij, magnezij, fosfor i mangan, te obiluju vitamina A i K. Jedva sam dočekala sezonu šparoga. Iako ih najčešće pripremam kao omlet, ubacujem u juhu ili ih popržim kratko na tavici kao prilog mesu, danas sam se odlučila za Quiche. O njemu ne treba puno govoriti. Fino prhko tijesto i još bolji nadjev za rezultat daje finu slanu pitu.

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 100g zobenog brašna
  • 150g pirovog glatkog brašna
  • 100g kokosovog ulja (otopljenog i ohlađenog)
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli

Nadjev:

  • 10-tak šparoga
  • 1/2 brokule ili 1 manja brokula
  • 3 jaja
  • 20g pancete narezane na kockice
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol, papar

POSTUPAK:

  1. Od sastojaka za tijesto, zamijesite tijesto.
  2. Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite neka odmara u hladnjaku pola sata.
  3. Za nadjev prokuhajte kratko komadiće brokule i šparoge. Ocijedite ih i narežite na sitno.
  4. Pancetu narežite na kockice.
  5. Istucite jaja, dodajte njim sol i papar, kiselo vrhnje, pancetu, šparoge i brokulu. Sve dobro promiješajte.
  6. Tijesto za pitu razvaljajte i stavite u kalup za pitu koju ste prethodno premazali s malo maslaca.
  7. Probodite tijesto na nekoliko mjesta kako se ne bi diglo tokom pečenja.
  8. Stavite peći prvo samo tijesto nekih 10-tak minuta u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
  9. Na polu pečeno tijesto stavite pripremljeni  nadjev i pecite zajedno sve još nekih 25 minuta.
  10. Poslužite toplo ili hladno po želji. Dobar tek!