Evo jedne ideje za brz, zdrav i ukusan ručak. Proso je žitarica koja se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Sadrži korisna biljna vlakna i proteine, a ne sadrži gluten. Zbog toga je idealna za sve one koji imaju problem s intolerancijom na gluten. Prosu dodajte malo mesa i povrće po želji i dobili ste brz, ukusan i zdrav prosoto!
SASTOJCI:
1 luk
400g pilećih prsa
1 tikvica
2 mrkve
komadić celera
komadić korabice
1 konzerva kukuruza
1 šalica (2 dcl) prosa
voda ili povrtni temeljac
1 žličica senfa – po izboru
5g maslaca
začini sol, papar, kurkuma, češnjak u prahu, đumbir u prahu
POSTUPAK:
Proso dobro operite i skuhajte zasebno. Omjer prosa i vode neka bude 1:3.
Meso narežite na kockice i marinirajte sa žličicom senfa i začinima.
Povrće ogulite, operite i narežite na sitne kockice.
Na malo ulja popecite kockice mesa, kad poprimi lagano boju, maknite ga i na ulju gdje ste pekli meso popržite sitno nasjeckani luk.
Na luk dodajte povrće na kockice, podlijte vodom ili temeljcem i dinstajte dok povrće na omekša.
Kad je povrće omekšalo, a voda lagano isparila dodajte meso, kukuruz i kuhani proso.
Promiješajte, začinite po potrebi i dodajte komadić maslaca kako bi jelo bilo kremastije.