PRIRODNA ZAMJENA ZA JAJA

PRIRODNA ZAMJENA ZA JAJA

Postoji li u Vašoj obitelji osoba koja ne smije jesti jaja a voli slatko? U ovakvoj situaciji našla sam se pred godinu dana. Krenula sam istraživati zamjene za jaja i shvatila da nije teško a niti nemoguće ispeći dobar kolač bez jaja. Evo nekih namirnica koje su dobra alternativa kao zamjena za jaja.

 

  • Chia sjemenke

Smatraju se najboljom zamjenom za jaja. Od chia sjemenki i vode napravite tkz. chia jaje. Chia sjemenke potopljene u vodi puštaju svoju sluz koja ima svojstvo povezivanja jela. A kako to funkcionira u nekom receptu možete isprobati Kekse od jabuka i zobenih pahuljica i sami se uvjeriti 😉

  • Pire od voća i povrća

Za pripremu slastica, jaja bez problema mijenjaju banana i jabuka. Kod izrade sirovih torti glavnu ulogu imaju datulje. Kod izrade slanih jela ulogu povezivanja ima pire od tikve ili pire od mrkve.

  • Lanene sjemenke

Iako chia sjemenke dostojno mijenjaju  jaja jer se brzo napuhnu i dobiju želetinastu  formu, odlične su i lanene sjemenke kojima ipak treba malo duže da postanu želatinaste.

  • Jogurt

Odličan izbor zamjene za jaja kada pripremate biskvite ili palačinke.

  • Zobene pahuljice

Odličan izbor povezivanja slanih jela. Mljevene pahuljice mogu se koristiti i za zgušnjavanje variva ili umaka.

  • Jabučni ocat

Za dizana tijesta koristi se jogurt ili prašak za pecivo pomiješan s octom i vodom.

  • Psyllium ljuskice

Psyllium ljuskice su izvrsno prirodno sredstvo koje brzo zgušnjava hranu i uspješna je zamjena u pripremi kolača i kruha.

  • Aquafaba

Predstavlja  naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja u veganskoj kuhinji, a popularna je i među ljubiteljima zdrave prehrane. Aquafaba je zapravo tekućina koju možete pronaći u limenkama kupljenih mahunarki. (npr.slanutak) Aquafaba ima neutralan miris i okus, a najčešće se koristi u pripremi puslica, jer tekućina mahunarki ima svojstvo pjenjena pa se njezinim miksanjem lako može formirati snijeg, odnosno pjena koja je strukturom identična snijegu bjelanjaka od jajeta.

 

Evo i linkova nekih od recepata bez jaja:

-Brzi voćni kolač na šalice

-Banana kruh bez jaja

-Keksi s jabukama i zobenim pahuljicama

-Zobeni keksi

-Muffini od jabuka i banana

-Chia pizza

Za više recepata posjetite i zapratite moj instagram profil zelenitanjur.