PRIMOŠTEN – IZGUBITI SE I PONOVNO PRONAĆI

PRIMOŠTEN – IZGUBITI SE I PONOVNO PRONAĆI

Svi mi imamo svoja jedva čekanja. Moja su svakako putovanja. Bilo to kraća ili duža, ona mi pomažu držati balans. Bez njega nije isto. Jer brzo se izgubimo u moru informacija.
Putovanje me otkriva. Liječi rane. Pročišćuje me. I ponovno vraća k sebi.
Jedno od takvih putovanja gdje se mogu ponovno pronaći svakako je putovanje u Primošten. Primošten je maleni gradić u Šibensko – kninskoj županiji. Poznat je po svojoj povijesnoj jezgri, smještenoj na malenom poluotoku, kojeg karakteriziraju divne plaže, od kojih se ističu Mala i Velika Raduča.
Primošten je savršena destinacija za miran obiteljski odmor bez buke i vreve, a opet Vam pruža sve što Vam treba. Želite li smještaj u borovoj šumici s pogledom na plažu svakako odaberite Hotel Zora. Volite li malo privatnosti i voljni ste istražiti Primošten i njegova okolna sela birajte neki od apartmana.
U Primoštenu možete naići na brojne konobe i restorane pokraj mora koji svojim posjetiteljima nude finu morsku spizu. Također, svakog jutra na malenoj ribarnici možete kupiti svježu ribu iz ruku ribiča. Želite li veći izbor ribe i morskih plodova, zaputite se do Šibenika u ribarnicu. A svježe školjke naći ćete u uzgajalištu školjaka nedaleko od mjesta Marina prema Trogiru.
Želite li imati divan pogled na Primošten, upoznati lokalne ljude, uživati među maslinama svakako se zaputite u Vadalj, malo selo nadomak Primoštena gdje se smjestila Konoba Vadalj. Seosko gospodarstvo s domaćom hranom koja priča priču. Dagnje na buzaru, riba na gradele, teletina ispod peke, janjetina na ražnju, domaće fritule samo su neke od delicija koje možete isprobati, sve to zaokruženo čašom domaćeg vina Babić po kojem je Primošten prepoznatljiv.
Kupate li se na jednoj od Raduča, ručati možete i na terasi Hotela Zora svakim danom jer nude ribu ili meso s prilogom po želji. Za one željne privatnosti, tu je plaža Marina Lučica.
Nađete li se u Primoštenu svakako posjetite Crkvu Sv.Jurja koja je sagrađena u 15.stoljeću i s koje se pruža divan pogled na Primošten i poluotok Raduča. Crkva je smještena u „starom selu“ reklo bi lokalno stanovništvo. Tijekom ljeta, u „starom selu“ na glavnoj pozornici svakog dana odražava se bogat glazbeni program, a popularne su i ribarske fešte gdje se peku frigane ribice i pije vino. Želite li domaće vino, maslinovo ulje ili pak neki fini liker, sve to možete pronaći na različitim štandovima duž sela.
Jedno od zanimljivih mjesta za posjetiti u Primoštenu je kip Gospe od Loreta. Nalazi se na brdu između poluotoka i Marine Kremik. S brda pruža prekrasan panoramski pogled na Primošten, a tijekom ljetne sezone na brdu radi i kafić u kojem možete odmoriti i uživati u pogledu.
U Primoštenu svatko može pronaći nešto za sebe, a na Vama je da ga istražite, izgubite sei ponovno pronađete. 😉