Ovo je dobri stari recept koliko-toliko pogačice u zdravijoj varijanti. Recept je to koji se prenosi s koljena na koljeno i uz koji sam vezana jer me podsjeća na djetinjstvo. Ove pogačice obavezne su na obiteljskim okupljanjima gdje je uz mnoštvo slastica trebalo biti nešto slano.
SASTOJCI:
200g svježeg sira
100g ječmenog brašna
100g pirovog integralnog brašna
200g maslaca sobne temperature
žličica soli
1/2 praška za pecivo
za premazivanje: 1 jaje
za posip: lan ili sezam
POSTUPAK:
Od brašna, maslaca, sira, soli i praška za pecivo zamijesiti tijesto i zamotati u prozirnu foliju.
Tijesto ostaviti u hladnjaku nek odstoji pola sata.
Izvaditi tijesto van, pustiti ga nek odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Pobrašniti podlogu, razvaljati tijesto i čašom izrezivati krugove.
Krugove premazati razmućenim jajetom i po želji posipati sjemenkama.
Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva.