PITA S JAGODAMA (BEZ JAJA)

PITA S JAGODAMA (BEZ JAJA)

Volite li pite? Ako Vam kažem da je ova pita s jagodama, sigurna sam da ćete ju voljeti.  Ova pita je bez jaja, a tijesto je fino mekano. Za nadjev sam koristila kombinaciju jagoda i šumskog voća uz dodatak svježeg sira. Možete koristiti bilo koji nadjev. Što se tiče samog tijesta možete ga raditi s maslacem ili kokosovim uljem. Odlučite li se na kokosovo ulje svakako pripazite da je hladno, te ćete morati povećati količinu mlijeka za cca.25 ml kako bi dobili fino mekano tijesto pogodno za oblikovanje. Isprobala sam obje verzije tijesta i mogu samo reći da je fantastično. 

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 200g maslaca
  • 200g pirovog glatkog brašna
  • 200g pirovog integralnog brašna
  • 50g kokosovog šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 25 ml mlijeka
  • korica 1 limuna

Nadjev:

  • 300g jagoda
  • 100g šumskog voća
  • 250g svježeg sira
  • 1 puding od vanilije
  • 100g kokosovog šećera
  • 2 žlice vanilije

 

POSTUPAK:

  1. Suhe sastojke pomiješajte zajedno.
  2. Maslac narežite na listiće dodajte u suhe sastojke i sve dobro razradite.
  3. Na kraju dodajte mlijeko i zamijesite glatko tijesto.
  4. Koristite li kokosovo ulje umjesto maslaca, otopite ga i ohladite. Po potrebi povećajte količinu mlijeka za cca.25 ml ovisno o teksturi tijesta.
  5. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  6. Kalup za pitu premažite s malo maslaca.
  7. Ohlađeno tijesto podijelite na 2 dijela.
  8. Prvi dio tijesta razvaljajte i stavite u kalup za pitu.
  9. Za nadjev pomiješajte voće, prašak za puding, sir i šećer. 
  10. Stavite nadjev na prvi dio tijesta i lagano ga raspodjelite.
  11. Nadjev prekrijte drugim dijelom tijesta koje malo s vilicom izbodite.
  12. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.
  13. Pečenu pitu ostavite da se ohladi kako bi se nadjev stopio s tijestom.
  14. Po želji posipate s mljevenim brezinim šećerom.