PITA OD PROSA I ŠPINATA

PITA OD PROSA I ŠPINATA

Ovo je malo drugačija pita nego smo naučeni. Ne sadrži brašno, jaja ni mlijeko, ali zbog glavnog sastojka u njoj, prosa odličan je izbor zdravog doručka ili zdravije večere. Kako je proso bezglutenska žitarica, izvrsna je za one koji ne smiju konzumirati gluten. Možete ju raditi sa špinatom, blitvom ili tikvicom. Izvrsna je u bilo kojoj kombinaciji. Samo pripazite da je ne prepečete previše, jer će biti suha. Svakako uz nju preporučujem neki umak ili jogurt.

Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se! 🙂

Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte

 

SASTOJCI:

  • 300g prosa
  • 300ml vode
  • 1 vezica špinata
  • 1 poriluk
  • 50ml maslinovog ulja
  • sol, papar
  • sezam po želji

POSTUPAK:

  1. Proso prelijte vodom i ostavite da se namoči sat vremena.
  2. Precijedite ga (ali vodu sačuvajte) i mokri proso izblendajte.
  3. Špinat kratko blanširajte, a poriluk sitno narežite na kolutiće i kratko propržite na malo maslinovog ulja.
  4. Prosu dodajte poriluk, ulje, narezani špinat, začine i po potrebi vodu.
  5. Smjesa će biti rjeđa. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smjesu.
  6. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
  7. Nakon 10 minuta pečenja posipajte pitu sezamom i nastavite ju peći.
  8. Pustite da se malo ohladi i režite na kocke. Poslužite uz umak po želji ili jogurt. Dobar tek!