Iako smo već zakoračili u proljeće, vrijeme ovih dana poprilično liči na jesen. A ima li boljeg od deserta s jabukama i cimetom? Ova ne klasična pita od jabuka odlično se slaže s ovim kišnim danima. Osim jabuka i cimeta ova pita sadrži jedan zanimljiv sastojak, a to je proso. Proso je visoko hranjiva žitarica koja ne sadrži gluten. Ova divna pita od jabuke je pravi zdravi kolač bez glutena, mlijeka, jaja i šećera. A sad se sigurno pitate što onda sadrži? Jabuke, cimet, proso i još nekoliko ključnih sastojaka koji ju čine savršenim zdravim desertom idealnim u bilo koje doba.
SASTOJCI:
150g prosa
2 veće jabuke
4 žlice meda
cimet
100ml maslinovog ulja
250ml biljnog mlijeka po izboru ili vode
sok 1/2 limuna
POSTUPAK:
Proso dobro isperite pod vodom i sameljite do pola u multipraktiku.
Jabuke ogulite i naribajte.
U posudu stavite naribane jabuke, med i cimet. Sve dobro promiješajte.
Dodajte biljno mlijeko, sok limuna i ulje te sve dobro sjedinite.
Na kraju u smjesu umiješajte na pola samljeveni proso.
Smjesa će biti jako tekuća i to je u redu.
Manji kalup premažite s par kapi ulja i ulijte smjesu u kalup.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca.40-45 minuta, odnosno dok sva tekućina ne ispari.
Kolač prije posluživanja dobro ohladite.
NAPOMENA:
Slatkoću kolača prilagodite svom ukusu. Umjesto meda možete koristiti javorov ili agavin sirup ili zdraviji šećer po želji.
Koristila sam pirovo biljno mlijeko, a vi izaberite svoj biljni napitak.