PITA OD JABUKE

PITA OD JABUKE

Iako smo već zakoračili u proljeće, vrijeme ovih dana poprilično liči na jesen. A ima li boljeg od deserta s jabukama i cimetom? Ova ne klasična pita od jabuka odlično se slaže s ovim kišnim danima. Osim jabuka i cimeta ova pita sadrži jedan zanimljiv sastojak, a to je proso. Proso je visoko hranjiva žitarica koja  ne sadrži gluten. Ova divna pita od jabuke je pravi zdravi kolač bez glutena, mlijeka, jaja i šećera. A sad se sigurno pitate što onda sadrži? Jabuke, cimet, proso i još nekoliko ključnih sastojaka koji ju čine savršenim zdravim desertom idealnim u bilo koje doba. 

SASTOJCI:

  • 150g prosa
  • 2 veće jabuke
  • 4 žlice meda 
  • cimet
  • 100ml maslinovog ulja
  • 250ml biljnog mlijeka po izboru ili vode
  • sok 1/2 limuna

POSTUPAK:

  1. Proso dobro isperite pod vodom i sameljite do pola u multipraktiku.
  2. Jabuke ogulite i naribajte.
  3. U posudu stavite naribane jabuke, med i cimet. Sve dobro promiješajte.
  4. Dodajte biljno mlijeko, sok limuna i ulje te  sve dobro sjedinite.
  5. Na kraju u smjesu umiješajte na pola samljeveni proso.
  6. Smjesa će biti jako tekuća i to je u redu.
  7. Manji kalup premažite s par kapi ulja i ulijte smjesu u kalup.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca.40-45 minuta, odnosno dok sva tekućina ne ispari.
  9. Kolač prije posluživanja dobro ohladite.

NAPOMENA:

  • Slatkoću kolača prilagodite svom ukusu. Umjesto meda možete koristiti javorov ili agavin sirup ili zdraviji šećer po želji.
  • Koristila sam pirovo biljno mlijeko, a vi izaberite svoj biljni napitak.
  • Dimenzija kalupa su 20×20 cm.