PITA OD BUNDEVE

PITA OD BUNDEVE

Duboko smo zakoračili u jesen. A ima li išta ljepše od pravog jesenskog deserta? Ne, ovaj put nije riječ o jabukama i cimetu već o divnoj i mirisnoj piti s bundevom. Prhko tijesto i savršena krema čine ovu pitom pravom jesenskom poslasticom. A još je bolja ako u kuhinji imate malog pomoćnika 😉 Pripazite samo na omjer začina kako okusi nebi bili previše intenzivni. Za ovu pitu koristila sam hokaido tikvu, a pire od bundeve sam skuhala. No, za još bolji i intenzivniji okus vi možete ispeći bundevu i onda napraviti pire od nje.

Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se! 🙂

Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte.

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 300g brašna (150g pirovog bijelog i 150g pirovog integralnog)
  • 100g kokosovog ulja (otopljenog)
  • 2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 2-3 žlice ledeno hladne vode

Nadjev:

  • 500g pirea od buče
  • 100ml biljnog vrhnja
  • 3 žlice meda
  • 2 jaja
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žličica ribanog svježeg đumbira

POSTUPAK:

  1.  Prvo napravite tijesto. Pomiješajte sve suhe sastojke pa njim dodajte otopljeno i ohlađeno kokosovo ulje.
  2. Kada dobijete mrvičasto tijesto dodajte jaje i po potrebi vodu.
  3. Ukoliko se lijepi dodajte još brašna. Oblikujte tijesto u kuglu te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata nek odmori.
  4. Bundevu očistite, narežite na kockice i stavite kuhati s malo vode. Kad omekša vodu prolijte, a bundevu štapnim mikserom usitnite u grubi pire i ostavite da se ohladi.
  5. Ohlađeno tijesto razvaljajte, a kalup za pitu premažite s malo maslaca ili kokosovog ulja. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove te ga na nekoliko mjesta probodite vilicom.
  6. Stavite peći tijesto u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva točno 10 minuta.
  7. Dok se tijesto peče pripremite nadjev. U zdjeli povežite pjenjačom jaja s medom, dodajte začine i slatko vrhnje i ohlađeni pire od buče. Sve dobro izmiješajte u kremu.
  8. Na polu pečeno tijesto stavite nadjev od buče i stavite u pećnicu peći još  30-45 minuta.