Duboko smo zakoračili u jesen. A ima li išta ljepše od pravog jesenskog deserta? Ne, ovaj put nije riječ o jabukama i cimetu već o divnoj i mirisnoj piti s bundevom. Prhko tijesto i savršena krema čine ovu pitom pravom jesenskom poslasticom. A još je bolja ako u kuhinji imate malog pomoćnika 😉 Pripazite samo na omjer začina kako okusi nebi bili previše intenzivni. Za ovu pitu koristila sam hokaido tikvu, a pire od bundeve sam skuhala. No, za još bolji i intenzivniji okus vi možete ispeći bundevu i onda napraviti pire od nje.
Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se!
Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte.
SASTOJCI:
Tijesto:
300g brašna (150g pirovog bijelog i 150g pirovog integralnog)
100g kokosovog ulja (otopljenog)
2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
1 jaje
prstohvat soli
1 žličica cimeta
2-3 žlice ledeno hladne vode
Nadjev:
500g pirea od buče
100ml biljnog vrhnja
3 žlice meda
2 jaja
2 bourbon vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica ribanog svježeg đumbira
POSTUPAK:
Prvo napravite tijesto. Pomiješajte sve suhe sastojke pa njim dodajte otopljeno i ohlađeno kokosovo ulje.
Kada dobijete mrvičasto tijesto dodajte jaje i po potrebi vodu.
Ukoliko se lijepi dodajte još brašna. Oblikujte tijesto u kuglu te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata nek odmori.
Bundevu očistite, narežite na kockice i stavite kuhati s malo vode. Kad omekša vodu prolijte, a bundevu štapnim mikserom usitnite u grubi pire i ostavite da se ohladi.
Ohlađeno tijesto razvaljajte, a kalup za pitu premažite s malo maslaca ili kokosovog ulja. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove te ga na nekoliko mjesta probodite vilicom.
Stavite peći tijesto u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva točno 10 minuta.
Dok se tijesto peče pripremite nadjev. U zdjeli povežite pjenjačom jaja s medom, dodajte začine i slatko vrhnje i ohlađeni pire od buče. Sve dobro izmiješajte u kremu.
Na polu pečeno tijesto stavite nadjev od buče i stavite u pećnicu peći još 30-45 minuta.