Pitu od blitve ne trebam puno objašnjavati. Idealna za užinu ili večeru uz čašu jogurta. Umjesto blitve možete koristiti i špinat. Ova pita slična je dobroj starinskoj proji. Možete je peći u većem ili manjem kalupu. Ja sam se odlučila za veći kalup da dobijem manje pite. Količinu sastojaka svakako prilagodite svom kalupu i veličine pite koju želite dobiti.
SASTOJCI:
500g blitve
3 jaja
1/2 šalice kukuruznog brašna
1 šalica pirovog bijelog brašna
1 prašak za pecivo
1 šalica jogurta
3 žlice maslinovog ulja
200g svježeg sira
sol, papar,sezam
POSTUPAK:
Blitvu blanširajte, dobro ocijedite te sitno nasjeckajte.
Jaja umutite te im dodajte blitvu, brašno, sol, jogurt, svježi sir, prašak za pecivo i ulje.
Smjesu dobro promiješajte i sjedinite te sipajte u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Ako je smjesa pregusta dodajte još malo jogurta. Po želji pospite pitu sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.