Ovo je skroz drugačija torta od sira na koju ste navikli. Uz sir, glavni sastojak ove torte je cous-cous. Cous-cous je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice a dolazi sa sjevera Afrike i Bliskog Istoka. Izuzetno je nutritivno bogata namirnica neutralnog okusa koja se dobro slaže s brojnim drugim namirnicama. Iako cous-cous većinom slažem u slanim varijantama, ovaj puta odlučila sam se složiti ga u slatkoj varijanti. Torta je vrlo kompaktna, a cous-cous se uopće u njoj ne osjeti. Kako bi podigla okus torte, tortu sam premazala s domaćim preljevom od šumskog voća.
SASTOJCI:
150g cous-cousa
200ml mlijeka
250g svježeg sira
1 jaje
1 žlica vanilije
sok 1 limuna i korica (može i naranča)
70g kokosovog šećera
POSTUPAK:
Mlijeko zagrijati da bude vruće i preliti ga preko cous-cousa.
Promiješati i ostaviti da stoji 10 minuta kako bi cous-cous nabubrio.
Jaje pjenasto umutiti sa šećerom i vanilijom te umiješati sir i sve zajedno promiješati.
Dodati nabubreli cous-cous i koricu i sok limuna. Ako nemate limun, odlično će pasati i naranča.
Smjesu dobro promiješati i ostaviti da odstoji još 10 minuta.
Obložiti manji okrugli kalup (moj je promjera 180cm), papirom za pećenje (dno i stranice).
Izliti smjesu u kalup i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta.
Provjeriti čačkalicom ako je pečeno. Pazite da ne prepečete kolač, jer ćete ga u suprotnom previše presušiti.
Tortu poslužite uz voćni preljev po želji. Ja sam odabrala šumsko voće kako bi joj dala potrebnu svježinu.