Iako sam lignje navikla jesti najčešće pržene na kolutiće, ovaj put odlučila sam ih isprobati na drugačiji način. Priprema lignji na brudet je vrlo jednostavna, a rezultat je fantastičan. Slagala sam ih prema receptu Ane Špelić s intagram profila Foodie A26 by Ana Špelić.
SASTOJCI:
500g lignja
2 luka
2 dcl bijelog vina
400g nasjeckanih pelata
sol, papar, češnjak, mix mediteranskih začina
1 žličica balzamičnog octa
POSTUPAK:
Lignje očistite i narežite na kolutiće.
Sitno nasjeckajte luk te ga na maslinovom ulju popržite.
Kada luk potpuno omekša dodajte narezane lignje i sve pirjajte dok lignje ne posvijetle.
Dodajte žličicu nasjeckanog češnjaka ili češnjaka u prahu pa sve podlijte bijelim vinom.
Kuhajte sve zajedno na umjerenoj vatri desetak minuta dok sav alkohol ne ispari.
Dodajte nasjeckane pelate, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne reducira. Po potrebi dodajte još vode.
Pred kraj kuhanja umiješajte žlicicu balzamičnog octa i začinite soli, paprom i miksom mediteranskih začina.