KUS KUS S POVRĆEM

KUS KUS S POVRĆEM

Kada se zaželim brzog obroka posežem za najmanjom tjesteninom na svijetu odnosno kus kusom. Iako izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, prema načinu na koji se proizvodi svrstava se u tjesteninu. Izrazito je bogat proteinima, sadrži znatne količine vitamina B skupine te doprinosi održavanju energije organizma. Kako je sezona šparoga na vrhuncu odlučila sam za ručak složiti brz, zasitan i nutritivno bogat obrok. U nastavku Vam donosim recept za kus kus s povrćem i piletinom.

SASTOJCI:

  • 400g pilećih prsa
  • 1 šalica kus kusa
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 veća tikvica
  • 10-tak šparoga
  • 2 žlice kukuruza
  • sol, papar, češnjak u prahu, crvena paprika
  • lanene sjemenke

 

POSTUPAK:

  1. Šalicu kus kusa prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri.  Omjer kus kusa i vode je  1:2.
  2. Meso narezati na sitne kockice i začiniti.
  3. Na malo maslinovog ulja popeći kockice piletine.
  4. Na ulju gdje se peklo meso prodinstajte  sitno narezani luk.
  5. Kad je luk omekšao dodajte tikvicu narezanu na kockice i sitno narezani češnjak te dinstajte. Po potrebi podlijte s malo vode ili temeljca.
  6. Šparoge očistite i kratko prokuhajte kako bi pustile gorčinu.
  7. Kad su omekšale, procijedite ih i narežite na kolutiće.
  8. Tikvici dodajte meso, šparoge, kukuruz i prethodno namočeni kus kus te začinite.
  9. Polijte jelo s malo maslinovog ulja jer je kus kus sam po sebi suh.
  10. Jelu dodajte sjemenke lana kako bi obogatili obrok.