Kada se zaželim brzog obroka posežem za najmanjom tjesteninom na svijetu odnosno kus kusom. Iako izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, prema načinu na koji se proizvodi svrstava se u tjesteninu. Izrazito je bogat proteinima, sadrži znatne količine vitamina B skupine te doprinosi održavanju energije organizma. Kako je sezona šparoga na vrhuncu odlučila sam za ručak složiti brz, zasitan i nutritivno bogat obrok. U nastavku Vam donosim recept za kus kus s povrćem i piletinom.
SASTOJCI:
400g pilećih prsa
1 šalica kus kusa
1 manji luk
2 režnja češnjaka
1 veća tikvica
10-tak šparoga
2 žlice kukuruza
sol, papar, češnjak u prahu, crvena paprika
lanene sjemenke
POSTUPAK:
Šalicu kus kusa prelijte vrućom vodom i ostavite da nabubri. Omjer kus kusa i vode je 1:2.
Meso narezati na sitne kockice i začiniti.
Na malo maslinovog ulja popeći kockice piletine.
Na ulju gdje se peklo meso prodinstajte sitno narezani luk.
Kad je luk omekšao dodajte tikvicu narezanu na kockice i sitno narezani češnjak te dinstajte. Po potrebi podlijte s malo vode ili temeljca.
Šparoge očistite i kratko prokuhajte kako bi pustile gorčinu.
Kad su omekšale, procijedite ih i narežite na kolutiće.
Tikvici dodajte meso, šparoge, kukuruz i prethodno namočeni kus kus te začinite.
Polijte jelo s malo maslinovog ulja jer je kus kus sam po sebi suh.
Jelu dodajte sjemenke lana kako bi obogatili obrok.