Kuglof je tradicionalna slastica koju radim za Božić. To je slastica bez koje je blagdanski stol nezamisliv. Kako mi pašu više citrusni okusi kuglofa koji mu daju posebnu mekoću i okus, tako sam se odlučila na kuglof s mandarinama koji je zauzeo tron, nakon što ga sam ga isprobala.
SASTOJCI:
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera
2 šalice pirovog glatkog brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 dcl maslinovog ulja
6 manjih ili 3 veće mandarine
POSTUPAK:
Mandarine ogulite i izblendajte u pulpu.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje i sok mandarina.
Smjesa mora biti srednje gustoće. Ako je prerijetka dodajte još malo brašna.
Gustoća smjese najviše će ovisiti o veličini i sočnosti mandarina.
Stranice kalupa dobro premažite maslacem i posipajte s brašnom.
Smjesu sipajte u dobro namašćen kalup i protresite kako bi bila jednaka sa svih strana.
Pecite kuglof u zagrijnaoj pećnici na 180 stupnjeva 30-40 minuta.
Ohladite kuglof pa ga pažljivo uzmite van iz kalupa.