Kuglof je tradicionalni kolač u mojoj obitelji. To je kolač koji podsjeća na djetinjstvo i kada se on peče znam da je stigao Božić. Baka je uvijek radila mramorni kuglof i on je bio obavezan dio blagdanskog stola. Meni pak više odgovaraju ovakvi citrusni kuglofi. Isprobala sam kuglof s narančom i maslinovim uljem, kuglof s limunom, ali ovaj s mandarinama ipak je zauzeo tron. Fini, mekani i mirisni biskvit koji ostaje svjež i nekoliko dana. Samo pripazite na veličinu i sočnost samih mandarina kako bi dobili kompaktnu smjesu za kuglof.
Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se!
Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte
SASTOJCI:
2 jaja
1 šalica smeđeg šećera
6 manjih ili 3 veće mandarine – sok
2 šalice pirovog glatkog brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 dcl maslinovog ulja
POSTUPAK:
Mandarine oguliti i izblendati u pulpu.
Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i sok mandarina.
Sve dobro izmiksati. Smjesa mora biti srednje gustoće.
Ako je prerijetka, kuglof se neće dobro ispeći.
Stranice kalupa od kuglofa dobro namastiti s malo maslaca i posipati s brašnom.
Smjesu sipati u dobro namašćen kalup.
Peći kuglof u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.
Kad je gotov, ohladiti ga, pa pažljivo ga uzeti van iz kalupa.