Kolač od mrkve obavezan je dio uskršnjeg stola. Ovaj lagani kolač otkrila mi je mama i od onda je on naša slatka tradicija. Mrkva kolaču daje posebnu boju, dok mu jabuka daje potrebnu svježinu. Red sočnog biskvita, red domaće marmelade i red mljevenih oraha čine ovaj kolač savršenim. Ovaj kolač je sočan, mekan, mirisan i zdrav te ga svakako isprobajte!
SASTOJCI:
4 jaja
30g smeđeg šećera
1 žlica arome vanilije ili 1 vanilin šećer
1 jabuka
300g naribane mrkve
150ml ulja
150ml mlijeka
1 prašak za pecivo
12 žlica brašna (koristila sam pirovo glatko brašno)
domaća marmelada (okus po izboru)
50-100g mljevenih oraha
POSTUPAK:
Jaja pjenasto umutiti sa šećerom i vanilijom.
Dodati ulje, mlijeko, naribanu mrkvu i jabuku.
Sve dobro sjediniti. Na kraju dodati 12 žlica brašna i prašak za pecivo.
Smjesa će biti tekuća, ali gusta.
Veću tepsiju (onu di se peku obično rolade) obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-20 minuta dok ne poprimi lijepu boju.
Dobro ohladite, prerežite biskvit na 2 dijela, kako bi dobila 3 duža manja biskvita.
Pažljivo odvojite biskvit od papira za pečenje pa slažite kolač: biskvit-marmelada- orasi-biskvit-marmelada-orasi-biskvit-marmelada-orasi.