KEKSI S JABUKAMA I ZOBENIM PAHULJICAMA (BEZ JAJA)

KEKSI S JABUKAMA I ZOBENIM PAHULJICAMA (BEZ JAJA)

Ovi keksi s jabukama i zobenim pahuljicama idealni za sve one koji ne jedu slastice s jajima. Osnovu keksa čine jabuke, zobene pahuljice i chia jaje uz nezaobilazne mirise cimeta i muškatnog oraščića. Keksi nisu klasični prhki keksi već su više kao nešto između keksa i biskvita te su zbog toga idealni kao zdravi međuobrok jer su vrlo zasitni.

SASTOJCI:

  • 3 naribane jabuke
  • 80g pirovog integralnog brašna
  • 110g zobenih pahuljica
  • 30g maslaca
  • chia jaje – 1 žlica mljevenih chia sjemenki +3 žlice mlake vode
  • 4 žlice muscvado tamnog šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 vanilin šećer ili 1 žličicica arome vanilije
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 2-3 žlice hladne vode po potrebi

 

POSTUPAK:

  1. Prvo napravite chia jaje. Sameljite žlicu chia sjemenki i potopite ih u tri žlice mlake vode pa ostavite sa strane da odstoje i puste sluz.
  2. Jabuke naribajte, pa njim dodajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, vanilin šećer i začine.
  3. Maslac sobne temperature narežite na kockice te umiješajte u smjesu.
  4. Smjesi dodajte chia jaje.
  5. Dobro razradite smjesu te po potrebi dodajte u nju 2-3 žlice hladne vode.
  6. Pomoću grabilice za sladoled uzimajte smjesu van i vlažnim rukama oblikujte keksiće.
  7. Keksiće stavljajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  8. Pecite kekse na 180 stupnjeva 10-15 minuta.

 

NAPOMENA:

  • Ostanu li Vam keksi, držite ih u hladnjaku i potrošite u roku od 2-3 dana.
  • U receptu sam koristila chia jaje kao zamjenu za jaje, ali Vi kekse možete raditi i s jajem, biti će jednako ukusni.