KAKO SLASTICE UČINITI ZDRAVIJIMA?

KAKO SLASTICE UČINITI ZDRAVIJIMA?

Od kako sam odlučila promijeniti svoje prehrambene navike, najteže mi je pala pomisao kako se odreknuti slatkog. Ali, srećom nisam se morala odreknuti slatkog, već bijelog nezdravog šećera. Danas na tržištu postoji mnogo zdravijih alternativa šećeru, poput stevije, kokosovog šećera, javorovog sirupa, brezinog šećera. 

 

  • Kokosov šećer

Poznat je i  kao šećer iz kokosove palme odnosno kao palmin šećer. Kokosov šećer se dobiva iz biljnog soka kokosovih cvjetova. Najčešće ga koristim u kavi ali i dodajem kod pripreme zdravih deserata poput pudinga od prosa, crumbla od voća ili pudinga od kus kusa.

  • Med

Med je uvijek bolji izbor od običnog šećera jer djeluje na imunitet. Možete ga dodavati u chia puding, zobenu kašu ili koristiti u pripremi keksa. Med ima antibakterijska svojstva te sadrži dosta vitamina, minerala, aminokiselina, enzima i antioksidansa.

  • Datulje

U mnogim receptima datulje su izvrsna zamjena za šećer, a ujedno pružaju slasticama ugodan okus. Najviše se koriste u izradi sirovih torti.

  • Javorov sirup

Odlična je zamjena za šećer. Što je sirup tamniji, okus mu je jači i sadrži veću koncentraciju antioksidansa. Dobiva se iz kore javorovog drveta, zarezivanjem stabala kada se skuplja sok koji se zatim ukuhava do željene gustoće.

  • Smeđi šećer

Iako na tržištu postoji bezbroj varijacija smeđeg šećera treba biti oprezan kod kupnje istog. U pripremi slastica koristim svijetli ili tamni muscvado šećr koji daje poseban okus i miris slasticama.

  • Brezin šećer ili ksilitol

Šećer od breze je zaslađivač strukturno sličan bijelom šećeru, ali je to zapravo šećerni alkohol. Brezin šećer poznat je kao zdraviji oblik šećera primjeren za konzumaciju kod osoba koje imaju poteškoća kod održavanja zdrave razine šećera u krvi i tjelesne mase.

  • Stevija

Stevija je prirodni zaslađivač tj. ekstrakt biljke intenzivno slatkog okusa, bez kalorija koji je sve popularniji među osobama koje paze na svoju prehranu.

  • Eritrit

Eritrit je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristiti kao zamjena za bijeli šećer. Dobiva se fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu. Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritrit sadrži nula kalorija. Također, eritrit je neglikemijski, tj. ne povećava razinu šećera u krvi.

Evo i nekih slastica sa zdravijim varijantama šećera:

-Torta od palente

-Zobena kaša s jabukom i cimetom

-Zdrave kuglice od cikle

-Crumble od jabuka

-Keksi od bundeve (lažni medenjaci)

Za više recepata posjetite i zapratite moj instagram profil zelenitanjur.