Bundeva sadrži brojne dobrobiti za organizam. Odličan je izvor beta karotena, pa je poput mrkve, dobra za vid. Jedna je od namirnica s najvećim udjelom kalija, pogodna je za jačanje imuniteta jer sadrži vitamin C koji nam je potreban posebno u ove hladnije dane. Ako želite namirnicu koja će vas zasititi i dati vam energiju, a da se ne udebljate, bundeva je odličan izbor jer je zasitna, a niskokalorična namirnica. Od nje možete pripremati razna slatka i slana jela. Moj izbor ovog puta pao je na juhu od bundeve. Juha od bundeve savršena je jesenska juha. Pripremam je već početkom jeseni, kada se pojave prve bundeve. Možete je pripremati od butternut ili hokaido tikve. Koju god odabrali, nećete pogriješiti. Svakako je poslužite uz nekoliko kapi bučinog ulja i sa žličicom mješavine sjemenki koje će ovoj juhi dati posebnu notu.
SASTOJCI:
1 hokaido ili butternut tikva
2 mrkve
1 peršin
komadić celera
komadić kolorabe
1 manji luk
2 režnja češnjaka
1 manji krumpir
povrtni temeljac ili voda (cca 1 l)
kurkuma, đumbir u prahu, muškatni oraščić, sol, papar (količine prilagodite svom ukusu)
2 žlice maslinovog ulja
POSTUPAK:
Povrće ogulite i narežite na manje komadiće. Stavite ga u lonac te podlijte povrtnim temeljcem ili vodom da prekrije povrće. Dodajte ulje i začine. Kuhajte dok povrće ne omekša cca. 30 minuta. Izmiksajte juhu, ako je pregusta dolijte malo vode i stavite kuhati još nekoliko minuta.