Kada mi kuhinja zamiriši na jabuke i cimet, mogu slobodno reći jesen je stigla. A još k tome, ako joj dodam kruške i malo začina za medenjake, dobijem pravu jesensku čaroliju. Za divan orašasti okus ovog finog kolača pobrinulo se heljdino brašno. Ovo je brzi, fini i jako jednostavan kolač koji sam odlučila ispeći u kalupu za tortu. Prava jesenska čarolija!
SASTOJCI:
2 jaja
100g smeđeg šećera
1/3 šalice maslinovog ulja
2/3 šalice mlijeka
2 naribane jabuke
1 naribana kruška
1 šalica heljdinog brašna
1 šalica griza (heljdin, pirov, rižin)
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1 žličica vanilije
1 žličica začina za medenjake
1 jabuka na kolutiće za ukrašavanje
mjera je šalica za čaj
POSTUPAK:
Jaja, šećer i vaniliju izmiješajte pjenjačom.
Brašno, griz, prašak za pecivo, začine za medenjake i cimet promiješajte.
U jaja i šećer dodajte mlijeko i ulje, promiješajte pa dodajte suhe sastojke. Na kraju u smjesu dodajte naribane jabuke i krušku.
Sipajte smjesu u okrugli kalup za tortu prethodno obložen papirom za pečenje.
Na biskvitnu smjesu posložite jabuku narezanu na ploškice i uvaljanu u malo cimeta.
Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.