Hladnim danima najbolje pašu topli napitci, dekica i film. A još je bolje kada imamo i nešto za prigricnuti pri ruci. Ovdje uskaču vinski štapići. Izrazito prhki domaći štapići idealna su verzija zdrave grickalice u hladnim zimskim danima. Skuhajte omiljeni napitak, pripremite film i uživajte u grickanju vinskih štapića.
SASTOJCI:
250g pšeničnog integralnog brašna
250g polubijelog brašna
1-2 žličice soli
2 dcl ulja
1,5 dcl bijelog vina
1 prašak za pecivo
Za premazivanje: 1 jaje
Sjemenke lana za posip
POSTUPAK:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto.
Ostaviti tijesto nek odmara pola sata u hladnjaku.
Odvojiti pola tijesta s kojim ćete raditi, a drugu polovicu vratiti u hladnjak.
Razvaljati tijesto, rezati tanke štapiće, premazati ih jajetom pa ih lagano savinuti da budu spiralni.
Štapiće posipati sjemenkama lana.
Ponoviti postupak s preostalim tijestom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca.15 minuta.
Gotovi su dok poprime lijepu boju.
Ostaviti ih da se ohlade u tepsiji za pečenje, jer su jako prhki.
Bitno je kod izrade da je tijesto hladno, jer će se lakše rezati i oblikovati te se neće trgati.