GALETTA S HELJDINIM BRAŠNOM

GALETTA S HELJDINIM BRAŠNOM

Ove mini galette idealne su za kraj ljeta i početak jeseni. Za one dane kada su jutra hladna, a sredina dana je topla. Ovaj put odlučila sam složiti od jedne kombinacije tijesta više manjih galetta. Dvije sam kombinirala s aronijom i borovnicama, a dvije s jabukom i cimetom. Za tijesto sam odlučila napraviti kombinaciju pirovog i heljdinog brašna. Ove pite izvrstan su desert uz kuglicu sladoleda i savršena uvertira u jesenske dane koji su pred nama.

*Od ove količine sastojaka možete napraviti jednu veću pitu ili više manjih.

Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se! 🙂

Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte

SASTOJCI:

  • 150g pirovog integralnog brašna
  • 150g heljdinog brašna
  • 100g otopljenog i ohlađenog kokosovog ulja
  • 3 žlice muscvado šećera
  • 1 dcl hladne vode
  • korica 1 limuna
  • žlica mlijeka za premaz ili 1 jaje

Nadjev – aronija i borovnice

  • 100g bobica aronije
  • 100g bobica borovnica
  • 3 žlice marmelade od aronije, borovnica i goji bobica (Dida Boža)
  • 1 žlica vanilije

Nadjev – jabuke i cimet

  • 2 jabuke
  • cimet
  • vanilija
  • 3 žlice marmelade od smokve ili marelica

POSTUPAK:

  1. U brašno dodati šećer, koricu limuna, ulje i vodu. Zamijesiti tijesto, a po potrebi dodati još vode, jer heljdino brašno upija dosta tekućine.
  2. Tijesto obložiti prozirnom folijom i staviti u hladnjak nek odmori pola sata.
  3.  Za nadjev od aronije, bobice aronije i borovnica kratko prodinstati s vanilijom. 
  4. Za nadjev od jabuka, jabuke narezani na listiće i pomiješati s vanilijom i cimetom.
  5. Tijesto podijeliti na 4 ili 6 dijelova, ovisno koliko malih pita ćete raditi. Razvaljati na papiru za pečenje svaki dio tijesta u krug.
  6. Za pitu s aronijom, tijesto premazati s marmeladom od aronije, borovnica i goji bobica po sredini i na marmeladu staviti prodinstanu aroniju i borovnice.  Krajeve pite preklopite, kako fil nebi iscurio.
  7. Za nadjev od jabuka, tijesto premazati marmeladom od smokvi ili marelice, po marmeladi posložiti jabuke s cimetom. Krajeve pite preklopite. Krajeve pite premažite s malo mlijeka ili jajetom koje ste prethodno razmutili.
  8. Ponoviti s ostalim tijestom i nadjevima. Od ove količine sastojaka dobila sam 2 pite s aronijom i 2 pite s jabukom.
  9. Pecite galette u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta.