GALETTA S BOROVNICAMA I BRESKVAMA

GALETTA S BOROVNICAMA I BRESKVAMA

Galetta ili krostata je savršeni ljetni desert. Jednostavnija je za izradu od klasične pita, ali okusom svakako konkurencija. Brzo se priprema, a voće možete kombinirati ovisno o sezoni. Možete raditi jednu veću ili više manjih galetta. Odlične su same, a možete ih poslužiti uz kuglicu sladoleda po želji.

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 250g pirovog integralnog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 3 žlice muscvado tamnog šećera
  • 80g hladnog maslaca
  • 1-2 žlice ledene vode po potrebi

Nadjev:

  • 300g borovnica
  • 3 veće breskve
  • 1 prašak za puding okusa vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 1 vanilin šećer ili 1 žlica arome vanilije

Za premaz:

  • 1 žlica hladnog mlijeka

Za posip:

  • 50g grubo sjeckanih oraha

 

POSTUPAK:

  1. Maslac narežite na kockice te mu dodajte ostale sastojke.
  2. Zamijesite tijesto, a po potrebi dodajte 1-2 žlice ledene vode kako bi lakše oblikovali tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak nek odmara 30 minuta.
  4. Ohlađeno tijesto prebacite na papir za pečenje te ga valjkom za tijesto razvaljajte u krug debljine 4 mm.
  5. Operite i posušite borovnice, a breskve ogulite i narežite na kockice.
  6. Voću dodajte gustin, prašak za puding i vaniliju. Sve dobro promiješajte.
  7. Voćnu smjesu rasporedite po tijesto, a rubove tijesta uvijte prema unutra.
  8. Premažite rubove tijesta hladnim mlijekom i posipajte grubo sjeckanim orasima.
  9. Pecite galettu u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.