Galetta ili krostata je savršeni ljetni desert. Jednostavnija je za izradu od klasične pita, ali okusom svakako konkurencija. Brzo se priprema, a voće možete kombinirati ovisno o sezoni. Možete raditi jednu veću ili više manjih galetta. Odlične su same, a možete ih poslužiti uz kuglicu sladoleda po želji.
SASTOJCI:
Tijesto:
250g pirovog integralnog brašna
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
3 žlice muscvado tamnog šećera
80g hladnog maslaca
1-2 žlice ledene vode po potrebi
Nadjev:
300g borovnica
3 veće breskve
1 prašak za puding okusa vanilije
2 žlice gustina
1 vanilin šećer ili 1 žlica arome vanilije
Za premaz:
1 žlica hladnog mlijeka
Za posip:
50g grubo sjeckanih oraha
POSTUPAK:
Maslac narežite na kockice te mu dodajte ostale sastojke.
Zamijesite tijesto, a po potrebi dodajte 1-2 žlice ledene vode kako bi lakše oblikovali tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak nek odmara 30 minuta.
Ohlađeno tijesto prebacite na papir za pečenje te ga valjkom za tijesto razvaljajte u krug debljine 4 mm.
Operite i posušite borovnice, a breskve ogulite i narežite na kockice.
Voću dodajte gustin, prašak za puding i vaniliju. Sve dobro promiješajte.
Voćnu smjesu rasporedite po tijesto, a rubove tijesta uvijte prema unutra.
Premažite rubove tijesta hladnim mlijekom i posipajte grubo sjeckanim orasima.
Pecite galettu u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.