Sigurna sam da je većina Vas čula za ovaj izuzetan džem. No, postoji li među Vama netko tko prvi put čuje za njega evo nekoliko važnih činjenica. Kod pripreme džema s chia sjemenkama, sjemenke obavljaju sav posao. Umjesto kuhanja voća i dodavanja šećera kako bi se džem zgusnuo, sve što treba učiniti je skuhati voće po izboru i umiješati nekoliko žlica chia sjemenki. Džem možete raditi tijekom cijele godine, sa svježim ili smrznutim voćem te mu dodavati začine po želji.
SASTOJCI:
2 šalice smrznutog šumskog voća
3 žlice chia sjemenki
2 žlice agavinog sirupa ili meda
Sok od 1/2 limuna
POSTUPAK:
Voće zagrijte na tavi i dodajte sok od limuna i zaslađivać po želji.
Kuhajte, povremeno miješajući dok se voće ne počne raspadati.
Dodajte chia sjemenke, promiješajte i kuhajte još 1-2 minute.
Ostavite da se ohladi 5 minuta. Džem će se zgušnjavati dok će se hladiti, a želite li gušće dodajte još 1-2 žlice chia sjemenki.
Džem nakon što se ohladi prebacite u steriliziranu staklenku i držite u hladnjaku do tjedan dana.
NAPOMENA:
šalica je od 2 dcl
želite li slađi džem stavite više meda ili agavinog sirupa
limun služi u džemu kao prirodni konzervans
džem možete zamrznuti ali ga trebate potrošiti u roku od 3 mjeseca
džem možete jesti samostalno na kruhu ili koristiti u zobenoj kaši, chia pudingu ili kod izrade zdravih deserata
od ove količine dobiti ćete manju staklenku džema
smetaju li Vam koštice voća, voće tokom izrade džema propasirajte, pa zatim dodajte chia sjemenke