BUČINI CVJETIĆI

BUČINI CVJETIĆI

Jeste li se ikad susreli s bučinim uljem u slasticama? Ja jesam i oduševila sam se. Iako smo navikli bučino ulje koristiti više za slana jela, slasticama daje posebnu čar. Ovi keksići su posebni po tome što osim bučinog ulja sadrže bučine koštice i mirišu notama naranče i cimeta. Spajala sam ih domaćom chia marmeladom od malina. Recept za marmeladu imate u rubrici: Brzo, fino, zdravo pa svakako zavirite.

SASTOJCI:

  • 250g integralnog brašna
  • 200g maslaca sobne temperature
  • 100g mljevenih bučinih koštica
  • 20g kokosovog šećera
  • korica 1 naranče
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 30 ml bučinog ulja
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • + brašno za izradu keksića
  • za premaz: chia marmelada od malina

POSTUPAK:

  1. Jaje, šećer i aromu vanilije umutiti pjenjačom.
  2. Dodajte koricu naranče, sol, mljevene bučine koštice, cimet, bučino ulje, maslac narezan na kockice i brašno.
  3. Od svih sastojaka zamijesite mekano tijesto.
  4. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 3-4 sata na hlađenju.
  5. Nakon što se tijesto ohladilo, pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto.
  6. Izrezujte cvjetiće kalupima i stavljajte cvjetiće u tepsiju.
  7. Tepsiju gdje ćete peći cvjetiće obložite papirom za pečenje.
  8. Pecite keksiće u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-12 minuta. Moraju ostati svijetli.
  9. Dobro ih ohladite te hladne spajajte s ohlađenom chia marmeladom.