Jeste li se ikad susreli s bučinim uljem u slasticama? Ja jesam i oduševila sam se. Iako smo navikli bučino ulje koristiti više za slana jela, slasticama daje posebnu čar. Ovi keksići su posebni po tome što osim bučinog ulja sadrže bučine koštice i mirišu notama naranče i cimeta. Spajala sam ih domaćom chia marmeladom od malina. Recept za marmeladu imate u rubrici: Brzo, fino, zdravo pa svakako zavirite.
SASTOJCI:
250g integralnog brašna
200g maslaca sobne temperature
100g mljevenih bučinih koštica
20g kokosovog šećera
korica 1 naranče
1 jaje
prstohvat soli
30 ml bučinog ulja
2 žličice arome vanilije
1 žličica cimeta
+ brašno za izradu keksića
za premaz: chia marmelada od malina
POSTUPAK:
Jaje, šećer i aromu vanilije umutiti pjenjačom.
Dodajte koricu naranče, sol, mljevene bučine koštice, cimet, bučino ulje, maslac narezan na kockice i brašno.
Od svih sastojaka zamijesite mekano tijesto.
Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 3-4 sata na hlađenju.
Nakon što se tijesto ohladilo, pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto.
Izrezujte cvjetiće kalupima i stavljajte cvjetiće u tepsiju.
Tepsiju gdje ćete peći cvjetiće obložite papirom za pečenje.
Pecite keksiće u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-12 minuta. Moraju ostati svijetli.
Dobro ih ohladite te hladne spajajte s ohlađenom chia marmeladom.