Domaći kruh nešto što radim zimi vrlo često. Najviše volim brze kruhove bez dizanja, pa tako koristim prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Ovaj kruh poseban je po tome što sam koristila bučino brašno, ali s njime vrlo oprezno. Obavezno ga miješajte s nekim brašnom po želji. Bučino brašno vrlo je nutritivno zdravo, a koristi se za pripremu kruha, pogača, palačinki ili kolača. Bučino brašno odličan je izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, magnezija, kalcija, kalija i željeza. Kako bi dobila još bolji okus kruha koristila sam bučino ulje u pripremi, a za još bolju notu kruh sam posipala bučinim košticama.
Ako si isprobao/la neki od recepata, svakako mi pošalji fotografiju i javi dojmove. Veselim se!
Imaš instagram? Još uvijek se ne pratimo? Zaprati me na instagramu i prvi/a saznaj nove zdrave recepte.
SASTOJCI:
200g bučinog brašna
200g integralnog brašna
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
3 žlice bučinog ulja
4 dcl mineralne vode
bučine sjemenke za posip
POSTUPAK:
Sve sastojke za kruh pomiješajte u posudi s kuhačom. Tijesto će biti ljepljivo ali nemojte dodavati brašna.
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje, stavite tijesto u kalup i poravnajte ga. Premažite ga uljem i posipajte bučinim sjemenkama.
Pecite ga u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva otprilike 40-45 minuta.