BRIOŠI – MALA SLATKA PECIVA

BRIOŠI – MALA SLATKA PECIVA

Brioši su tradicionalna peciva kod nas doma za uskršnji doručak. Rekla bih čak da su dio naše uskršnje tradicije već nekoliko godina  uz kuhanje šunkice i farbanje pisanica. Danas Vam donosim recept za lagana i iznimno spužvasta peciva u zdravijoj verziji. Riječ brioche dolazi od francuske riječi broyer što znači gnječiti. Znači, znate što Vam je činiti. Zaposlite svoje ruke i prstiće i bacite se u avanturu izrade ovih predivnih malih peciva.

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 550g pirovog glatkog brašna
  • 40g svježeg kvasca
  • 100ml ulja
  • 50g kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer ili 1 žlica vanilije
  • malo soli
  • 200ml mlijeka
  • za premazivanje: 1 jaje

 

POSTUPAK:

  1. Kvasac razmrvite u malo toplog mlijeka u kojeg ste dodali malo šećera.
  2. Ostavite na toplom mjestu 10-tak minuta.
  3. Brašnu dodajte ulje, šećer, vaniliju, malo soli i lagano istučena jaja. Sve dobro promiješajte i dodajte dignuti kvasac. Lagano miješajte i dodajte postepeno toplo mlijeko.
  4. Izradite glatko tijesto i ostavite nek se diže 1 sat na toplome mjestu.
  5. Nakon što se tijesto diglo premjesite ga, razdjelite na jednake dijelove (male kuglice veličine oraha) i svaku kuglicu oblikujte u valjak.
  6. Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik.
  7. Stavite ih u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i ostavite nek se još dižu 15 minuta.
  8. Premažite ih istučenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca-20 minuta.

NAPOMENA:

  • Peciva su pogodna za zamrzavanje. Ispecite ih, ohladite i zamotajte u plastične vrećice za zamrzavanje.
  • Odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi ili ih malo ugrijte u mikrovalnoj pećnici.
  • Zamrznuta peciva potrošite u roku od 60 dana.