Brioši su tradicionalna peciva kod nas doma za uskršnji doručak. Rekla bih čak da su dio naše uskršnje tradicije već nekoliko godina uz kuhanje šunkice i farbanje pisanica. Danas Vam donosim recept za lagana i iznimno spužvasta peciva u zdravijoj verziji. Riječ brioche dolazi od francuske riječi broyer što znači gnječiti. Znači, znate što Vam je činiti. Zaposlite svoje ruke i prstiće i bacite se u avanturu izrade ovih predivnih malih peciva.
SASTOJCI:
2 jaja
550g pirovog glatkog brašna
40g svježeg kvasca
100ml ulja
50g kokosovog ili smeđeg šećera
1 vanilin šećer ili 1 žlica vanilije
malo soli
200ml mlijeka
za premazivanje: 1 jaje
POSTUPAK:
Kvasac razmrvite u malo toplog mlijeka u kojeg ste dodali malo šećera.
Ostavite na toplom mjestu 10-tak minuta.
Brašnu dodajte ulje, šećer, vaniliju, malo soli i lagano istučena jaja. Sve dobro promiješajte i dodajte dignuti kvasac. Lagano miješajte i dodajte postepeno toplo mlijeko.
Izradite glatko tijesto i ostavite nek se diže 1 sat na toplome mjestu.
Nakon što se tijesto diglo premjesite ga, razdjelite na jednake dijelove (male kuglice veličine oraha) i svaku kuglicu oblikujte u valjak.
Zarežite tri kraka, pa ispletite male pletenice čije krajeve podvijte kako biste dobili okrugli oblik.
Stavite ih u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i ostavite nek se još dižu 15 minuta.
Premažite ih istučenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca-20 minuta.
NAPOMENA:
Peciva su pogodna za zamrzavanje. Ispecite ih, ohladite i zamotajte u plastične vrećice za zamrzavanje.
Odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi ili ih malo ugrijte u mikrovalnoj pećnici.