Leću obožavam i pripremam je često. Od nje kuham juhu, slažem hummus, dodajem je u razna variva s povrćem i mesom a od kako sam probala ovaj bolonjez s lećom i povrćem na mom jelovniku je minimalno dva puta tjedno. Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki, zajedno s grahom, graškom, bobom i slanutkom. Kod nas je dostupna najčešće smeđa leća, a može se naći i zelena, crvena i crna. Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna pospješuju probavu. Od minerala sadrži najznačajnije količine kalcija, željeza i magnezija. Leća je jednostavno rečeno, zdravlje na tanjuru!
SASTOJCI:
1 luk
1 rajčica
2 mrkve
1/2 paprike
1 tikvica
1 šalica crvene leće
3 režnja češnjaka
3 žlice rajčice iz tube
sol, vegeta, papar
1/2 čajne žličice đumbira u prahu
1/2 čajne žličice korijandera u prahu
voda ili temeljac
POSTUPAK:
Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk, dodati sitno naribanu mrkvu, podliti vodom i dinstati.
Dodajte narezanu rajčicu i papriku na kockice te protisnuti češnjak.
Dinstajte te dodajte sol, vegetu i papar. Količinu prilagodite svom ukusu.
Dodajte naribanu tikvicu, podlijte vodom ili temeljcem i ostavite da krčka. Dodajemo vode ili temeljca toliko da pokrije povrće.
Kad je povrće omekšalo, a dio vode isparilo, dodajte leću, koju ste dobro isprali vod vodom te rajčicu iz tube.
Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta dok se okusi ne sjedine i leća ne omekša.
Po potrebi podlijte još vodom ili temeljcem, promiješajte te pred kraj kuhanja dodajte đumbir u prahu i korijander u prahu.
Poslužite uz prilog po želji.
Ja sam se odlučila za prilog poslužiti palentu koju sam pripremila prema uputstvu na vrećici. Za kremastiji užitak palente u gotovu palentu ubacite kockicu maslaca i dobro promiješajte.