Bolonjez od crvene leće

Bolonjez od crvene leće

Leću obožavam i pripremam je često. Od nje kuham juhu, slažem hummus, dodajem je u razna variva s povrćem i mesom a od kako sam probala ovaj bolonjez s lećom i povrćem na mom jelovniku je minimalno dva puta tjedno. Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki, zajedno s grahom, graškom, bobom i slanutkom. Kod nas je dostupna najčešće smeđa leća, a može se naći i zelena, crvena i crna. Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna pospješuju probavu. Od minerala sadrži najznačajnije količine kalcija, željeza i magnezija. Leća je jednostavno rečeno, zdravlje na tanjuru!

SASTOJCI:

  • 1 luk
  • 1 rajčica
  • 2 mrkve
  • 1/2 paprike
  • 1 tikvica
  • 1 šalica crvene leće
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice rajčice iz tube
  • sol, vegeta, papar
  • 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1/2 čajne žličice korijandera u prahu
  • voda ili temeljac

POSTUPAK:

  1. Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk, dodati sitno naribanu mrkvu, podliti vodom i dinstati.
  2. Dodajte narezanu rajčicu i papriku na kockice te protisnuti češnjak.
  3. Dinstajte  te dodajte sol, vegetu i papar. Količinu prilagodite svom ukusu.
  4. Dodajte naribanu tikvicu, podlijte vodom ili temeljcem i ostavite da krčka. Dodajemo vode ili temeljca toliko da pokrije povrće.
  5. Kad je povrće omekšalo, a dio vode isparilo, dodajte leću, koju ste dobro isprali vod vodom te rajčicu iz tube.
  6. Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta dok se okusi ne sjedine i leća ne omekša.
  7. Po potrebi podlijte još vodom ili temeljcem, promiješajte te pred kraj kuhanja dodajte đumbir u prahu i korijander u prahu.
  8. Poslužite uz prilog po želji. 
  9. Ja sam se odlučila za prilog poslužiti palentu koju sam pripremila prema uputstvu na vrećici. Za kremastiji užitak palente u gotovu palentu ubacite kockicu maslaca i dobro promiješajte.